Lojistik Terimler

Fiyatlandırma Listesi Price Schedule / Satış-Pazarlama

Belirli bir fiyatta anlaşılmış ürünler listesi.

Fiziki stok Physical Stock / Stok Yönetimi

Depoda mevcut olan ürünler

Fiziksel Ağ Physical Network / Tedarik Zinciri Yönetimi

Bkz: Supply Chain Network

Fiziksel dağıtım Physical Distribution / Dağıtım Yönetimi

Üretilen malların tüketicilere fiziksel olarak taşınması, depolanması, stok kontrollerinin yapılması, ambalajlanması, bilgi iletişimi ve sipariş işlemlerinin gerçekleştirilmesi. (Giden (outbound) lojistiğe karşılık gelen bir terimdir).

Fiziksel Sayım Physical Counting / Depo Yönetimi

Depo veya tesisteki tüm envanterin, giriş ve çıkışların durdurularak, genellikle yılda bir kez, belirli bir düzen içinde sayılması ve kaydedilmesi süreci.

Fleksi Tank Flexitank / Ambalajlama-Paketleme

Sıvı ürünlerin konteyner, TIR ve vagon içinde taşınmasını sağlayan, bidon ve varile göre hacim kullanımı çok daha yüksek, sıvı ürünün pompa ile boşaltıldığı, temizlik gerektirmeyen tek kullanımlık ambalaj malzemesi (endüstriyel poşet).

Formların Savaşı Bottle of the Forms / Dış Ticaret

Aynı amaca yönelik olsa bile farklı ülkeler veya şirketler tarafından kullanılan formların içeriklerinin farklı olmasından kaynaklanan sorun.

Foto Barkod Tarayıcı Charged Coupled Device (CCD) / Lojistik Bilişim Sistemleri

Lazer kullanan standart barkod tarayıcının aksine barkodun dijital fotoğrafını çeken, dolayısıyla küçük bir dijital kamera görevi gören barkod tarayıcısı (CCD tarayıcılar, kısa mesafelerdeki (genellikle birkaç cm.) tarama işlemleri için düşük maliyetli bir seçenektir.).

Frigofirik; Soğutuculu Araç Refrigerated Vehicle / Taşımacılık Yönetimi

Isı değişimine duyarlı gıda, ilaç sağlık ve kimyasal ürünlerin taşınması için tasarlanıp imal edilen, taşınan ürünün ısı değişimine duyarlılığına bağlı olarak kasasının duvarları, tavan, taban ve kapıları, iç ortam ile dış ortam arasında ısı transferini minimize edecek şekilde izole edilmiş ve bir soğutucu ünitesi bulunan karayolu taşıtı.

Fumigasyon Fumigation / Ambalajlama-Paketleme

Böcekleri ve diğer zararlı etmenleri (nematod, mantar, bakteri gibi) öldürmek amacı ile kapalı bir ortamda belli bir ısıda ve belli miktarda gaz halinde kimyasal bir madde (fumigant ) uygulama ve belli bir süre gazı bu ortamda tutma işlemi. (Lojistikte özellikle ahşap paletlerde kullanılır).

Eğitimlere Katılmaya Hazırmısın ?

Uzman kadromuz ile sizlere lojistik ile ilgili eğitimler

EĞİTİMLER